Det første du skal vide om stress, er at du ikke er alene, eller står alene, med det. 430.000 danskere, svarende til 10-12 %, oplever symptomer på alvorlig stress hver dag. (kilde) Jeg har også selv oplevet at gå ned med stress. Stress er blevet en folkesygdom. Det er både godt og skidt. Skidt fordi det påvirker os så negativt, både individuelt og samfundsmæssigt – men godt fordi det betyder at der er mange ressourcer og meget hjælp at hente, netop fordi der er kommet fokus på det. 

Hvordan ved du at du lider af stress?

Symptomer er forskellige fra person til person, men har du flere af de følgene, kan du overveje at diskutere det med din læge eller sundhedspersonale, som kan vejlede dig:

Søvnløshed, træthed, indre uro, irritabilitet, og nedsat præstationsevne. Hukommelse- og koncentrationsbesvær, og angst. Fysiske symptomer såsom hovedpine, mavesmerter, hjertebanken og fordøjelsesproblemer. Vægttab eller -øgning og højere alkohol- og tobaksforbrug.

Hvad kan du gøre?

Behandling af stress skal skræddersys til netop dit behov, da vi alle er unikke mennesker med vores egne tankemønstre, følelsesmæssige reaktioner og ikke mindst stressfaktorer. Når du er ramt af stress, har du behov for både værktøjer og støtte til at komme ovenpå igen og skabe forandring i dit liv.

Start med et besøg til din egen læge, som sommetider kan diagnosticere stress alene på baggrund af dine symptomer, og give råd og henvisning, hvis det er nødvendigt. Du kan måske få gavn af at søge professionel hjælp til dine udfordringer, dette kan du diskutere med lægen.

Hypnoseterapi og NLP er velegnet til stress behandling, fordi det kan ændre tankemønstre og virke på underbevidste plan og kan være hurtigt og effektivt. Der findes adskillige andre behandlingsformer som også kan hjælpe. I det hele taget, er en holistisk tilgang optimal, hvor du finder de tiltag der passer bedst til dig.

Du kan også opnå meget med selvhjælpsmetoder. Udover det du kender til, som en sund livstil, med sund kost, motion som du nyder og nok søvn, kan du også, ved at forandre din fortolkning af, og de historier du fortæller dig selv om, det der sker i dit ydre liv, opnå en større fornemmelse af kontrol over dit liv.

Noget stress kan undgås ved at lære at delegere og sige fra, og du kan lære at tilpasse dig til det du ikke kan komme uden om, med metoder som mindfulness, som er en yderst god strategi. For nogle, er tid til kreativitet meget givende, her kan Neurografica være en god færdighed at have. Læs mere om denne metode her.

Ved at finde frem til, og fremhæve dine indre ressourcer ved hjælp af NLP og hypnose, kan du tilpasse dine reaktioner til de situationer du møder, så de bliver hensigtsmæssige og effektive. Når dine opfattelser af situationer du møder, giver dig besværligheder, kan du ved at ændre dine fortolkninger, begynde at se muligheder i stedet for begrænsninger.

Hypnose- og NLP behandling kan være særdeles effektiv til at forandre det liv du blev syg af, til et liv med overskud og glæde, hvor du håndterer dit stress og prioriter din livskvalitet, til gavn for både dig selv og dem omkring dig.

Kontakt mig i dag på karen@karenholten.dk eller på 60 57 70 87 og se frem til en lysere hverdag hvor du kan møde det du skal, med overblik og overskud. Vi kigger på netop dine udfordringer og finder sammen frem til dine specifikke løsninger.

Dette website og især denne artikel af stressforsker cand. psyk. Johnny Schultz, er værd at læse og du kan finde flere ressourcer i kilderne forneden.

Kilder og udvalgt læsestof

https://netdoktor.dk/sundhed/symptomer_stress.htmhttps://altompsykologi.dk/2018/06/skal-jeg-sygemelde-stress/ 

https://levlykkeligt.dk/stress_forklaring 

https://mindhelper.dk/angst-og-stress/stress/ 

https://levlykkeligt.dk/mestring_af_stress 

https://www.gomentor.dk/blogs/Kender-du-dine-stress-signaler-3289 

https://www.metterosenquist.dk/stresshaandtering/ 

http://www.stressforeningen.dk/stress-og-statistik/

Foto: Luis VillasmilUnsplash