Bortset fra terapi, er der mange ting du selv kan gøre for at forbedre dit selvværd:

– Øv dig i selvkærlighed: Vær venlig og forstående over for dig selv, især når du føler dig nedtrykt eller har svært ved noget. Behandl dig selv støttende, på samme måde som du ville behandle en god ven.

– Sæt realistiske mål: Sigt efter at opnå ting, der er udfordrende, men inden for rækkevidde. Dette kan hjælpe dig med at føle dig kompetent og i stand til at gøre det du sætter dig for. Og anerkend hver lille skridt du har taget mod disse mål. Rom blev ikke bygget på en dag, og alle de små skridt tæller.

– Pas godt på dig selv: Sørg for at få nok søvn, spis godt og dyrk regelmæssig fysisk aktivitet. At tage aktive skridt mod god sundhed skaber en fornemmelse af magt, hvilket hjælper dig med at føle dig godt tilpas med dig selv og forbedrer dit selvværd.

– Gør ting, der gør dig glad og tilfreds, og engagér dig i aktiviteter og interesser, der giver mening for dig.

– Omgiv dig med støttende mennesker: Søg efter relationer med mennesker, der er positive og opmuntrende. Begræns kontakten med mennesker, der er kritiske over for dig. Dette hjælper dig med at føle dig godt tilpas med dig selv.

– Udfordr negative tanker: Når du opdager, at du tænker negative tanker, så tag et øjeblik for at stille spørgsmålstegn ved dem. Er de virkelig sande? Er de nyttige? Hvis ikke, så prøv at omskrive dem på en mere positiv måde.

– Fokusér på dine styrker: I stedet for at fokusere på dine svagheder, fokusér på dine styrker og de ting, du er god til. Alle er gode til noget, og de ting, du er god til, gør det muligt for dig at gøre et unikt bidrag til verden.

– Sammenlign dig ikke med andre og fortæl ikke dig selv, at du ikke er lige så god som andre. Du vil altid være bedre og dårligere til noget, end andre. Fokuser på dine egne evner.

Det er værd at gentage: erkend hver lille skridt du tager, og hver lille ændring du foretager. Du er i stand til så meget mere end du tror!

Photo by Giulia Bertelli on Unsplash