Hvor mange drømme og idéer har du haft som aldrig blev til noget?

For eksempel, Jeg vil gerne:

– lave en stor forandring i mit liv

– gøre op med at gå i den gamle skure

– have det fantastiske job

– i gang med at træne og spise sundt

– forlade det kedelige job og starte min egen virksomhed

Men lige så hurtigt følger tankerne, Det lyder dejligt, men:

– det ville jeg ikke kunne gøre

– det ender bare med at jeg fejler og bliver skuffet

– det er for meget for mig

– det er jeg ikke skabt til

Hvad har Walt Disney med dette at gøre?

Ingen tvivl om det – Walt Disney var et geni. Hvem har ikke være betaget af det han skabte? Hvad var hans hemmelighed? Det har Robert Dilts, forfatter, udvikler og NLP konsulent udarbejdet et svar på, ved at undersøge Disney’s fremgangsmåde. Han kalder den for Disney’s Kreativitetsstrategi – og den kan du også bruge.

Strategien kan bruges til a realisere en drøm, et mål, noget du gerne vil opnå. Alt for tit, bliver vores drømme og ønsker saboteret af vores indre kritiker, som hopper ind og maser drømmen flad før den kan blive til virkelighed. Men der skal planlægges HVORDAN en drøm kan udføres så den ikke blot forbliver en drøm som så bare bliver mast. Denne forbindelse er ofte det, der mangler.

Hvordan kan vi bruge Disney’s model?

Dilts lagde mærke til at Disney’s strategi var at dele udførelsen af hans fantasier op i 3 dele, hvor hver del har en rolle: Drømmeren, Realisten (Planlæggeren) og den konstruktive Kritiker. Vi kan bruge denne model bevidst, til at opnå det vi ønsker os i vores personlige liv, ved på skift, at indtage de 3 roller.

Drømmeren

Drømmeren er den del af os der får ideer og visioner, der brainstormer, der ønsker, uden at tænke over hvordan. Træd ind i Drømmerrollen ved at spørge dig selv:

– Hvad er min drøm? Hvad ønsker jeg?

– Hvad vil jeg gerne gøre?

– Hvad er fordelene?

– Hvad vil det betyde for mig? Hvad vil det betyde for andre?

Realisten/Planlæggeren

Når drømmeren har svaret på spørgsmålene, er det Planlæggerens tur. Planlæggeren er den del der tænker over hvordan en idé kan udføres, den praktiske, trin-for trin fremgang. Træd ind i Planlæggerrollen ved at spørge og besvare disse spørgsmål:

– Hvordan kan jeg realisere denne drøm?

– Hvordan deler jeg opgaven op i segmenter?

– Hvad gør jeg trin for trin?

– Hvilke ressourcer har jeg brug for? For eksempel, tid og penge der skal til, mennesker som kan hjælpe mig.

– Hvordan vil jeg vide at jeg har opnået hvert trin?

Kritikeren

Lad nu Planlæggeren give opgaven til den konstruktive, vurderende Kritiker. Det er vigtigt at Kritikeren er konstruktiv med sine spørgsmål og ikke bare siger ”Det kan ikke lade sig gøre”. Træd ind i kritikerrollen ved at spørge dig selv:

– Hvad mangler der i denne plan? Hvad passer ikke?

– Hvilke problemer kunne opstå?

– Hvem kunne modsætte sig? Vil det gå ud over nogen?

– Hvor og hvordan vil det måske ikke virke?

VIGTIGT: Besvar ikke spørgsmålene mens du er i denne rolle. Bare stil dem. Det er også vigtig at de stilles kærligt med et ønske om at hjælpe.

Når Kritikeren er færdig med at formulere spørgsmål, giv så opgaven tilbage til Drømmeren og lad Drømmeren komme med idéer som svar på spørgsmålene fra Kritikeren. Når Drømmeren er færdig, giv idéerne videre til Planlæggeren igen, for at udarbejde hvordan de kan realiseres. Lad så Kritikeren igen spørge ind til gennemførligheden af de nye planer. Lad drømmen cirkulere i denne rækkefølge, imellem de 3 positioner, indtil kritikeren er klar til at sige ”Ja, lad os gøre det!”.

Det er vigtigt at du holder rollerne adskilt, dvs at når du er i én rolle indtager du ikke de andre. Du kan nok se hvorfor det er vigtigt at Drømmeren og Planlæggeren hver især får ro og fred til at gøre deres arbejde uden afbrydelser fra Kritikeren.

Dette er et eksempel på en NLP teknik, som jeg udfører i min praksis, som kan hjælpe dig med at realisere dine drømme og løsne situationer hvor du føler dig fastlåst. Kontakt mig i dag for at finde ud af hvordan vi sammen kan gøre dine drømme til virkelighed.

Dream big!

#NLP #WaltDisney #kreativitet #levdindrøm #hvordangørjeg #terapimedkaren #selvudvikling #youcandoit

Kilder

https://nlp-now.co.uk/what-is-the-nlp-disney-strategy/

https://nlp-now.co.uk/use-disney-strategy/?doing_wp_cron=1633082224.9469521045684814453125

https://lateralaction.com/articles/walt-disney/

https://www.changequest.co.uk/blog/using-disney-creativity-strategy/

https://www.apro-kom.dk/cm119/

Foto af Madhuri MohiteUnsplash